9 (2 голоси)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
Колишньому бійцеві британських силових структур доводиться забути про тихе розмірене життя відставника, коли його кращий друг опиняється в небезпеці

Трейлери фільму «Еліта кілерів»

Дубльовано російською

Victory Рецензія нейтральна

Чисто чоловіче кіно

Після важкого поранення, отриманого під час однієї з спец-операцій, британський найманець Денні Брайс вирішує «зав'язати», але привиди минулого незабаром дають про себе знати, і колишній найманець знов повинен взяти в руки зброю...

Класична зав'язка, що вже набила оскому: щоб виманити з нори дичину побільше, арабський шейх викрадає куди менш солідну фігуру, що за сумісництвом є кращим другом та бойовим товаришем головного героя — Хантера (Де Ніро). Умови угоди такі: Денні (Стетхем) повинен усунути групу осіб колишнього британського спецназу, на чиїх руках кров колись убитих синів шейха, а той, у разі успіху, відпускає Хантера живим і неушкодженим. Денні погоджується, не підозрюючи, що потрапив під спостереження Спайка (Оуен) — глави агентурної мережі, оберігає колишніх товаришів по службі з британського спецназу.

Позбавлений оригінальності початок зовсім не псує враження від кінцевого результату, а знамените «перший млинець завжди комом» до картини дебютанта МакКендрі не має ніякого відношення. Розповідь за своєю структурою нагадує спілбергівский «Мюнхен» і недавню «Розплата». Тут, як і у вищеперелічених стрічках, перед героями поставлено завдання ліквідації певної групи осіб: спочатку показана ретельна підготовка, а потім — реалізація задуманого. Але якщо у Спілберга та Меддена розповідь зміщувалася до драматичної складової, то МакКендрі усвідомлено робить крен у бік екшену. Не дивлячись на велику кількість динаміки і сцен дії, авторам все ж не вдалося уникнути деяких провисань в сюжеті, почасти виною тому романтична лінія, може, і не надто нав'язлива, але все одно зайва.

Іменитий ветеран Де Ніро, можливо, і не показує колишній рівень акторської гри, але й абияк не працює, та і з гвинтівкою в руках виглядає досить непогано. Стетем все такий же похмурий і небагатослівний, як і у всіх своїх попередніх стрічках, але однієї його мужньої харизми і брутальності вже з надлишком вистачає, щоб заманити глядачів у кінозали. А ось Оуен і Пурселл — єдині, хто демонструє гідну гру, яка запам'ятовується: перший — зухвалий, упертий і наполегливий, другий — цинічний, жорстокий і не позбавлений здорового гумору. Івонн — просто дівчина, на яку приємно дивитися: мила, жіночна і красива, не більше. Зрештою, який екшн без любові?

Локації у фільмі вельми обширні і різноманітні: країни Близького Сходу, Австралія, Мексика, Англія і Франція. Візуальний ряд багатогранний: в сонячному Омані оператор використовує золотисто-теплі тони, в дощовому Лондоні — холодно-похмурі. Антураж 80-х відтворено тільки частково — лише автомобілі та одяг нагадують про те, що на екрані не двохтисячні. Тим не менш, МакКендрі впевнено почуває себе в постановці екшн-сцен: автомобільні погоні, вибухи і рукопашні сутички зняті досить жорстко і реалістично. Варто зазначити, що автори піднесли глядачам не лихий бездумний екшн, який обіцяли нам рекламні ролики, а повноцінний шпигунський триллер з легким політичним присмаком, що, безсумнівно, є приємною несподіванкою.

Чисто чоловіче кіно, в міру інтригуюче і в міру суворе.