Країна США,   Великобританія
Жанрбойовик, драма, пригоди
РежисерРідлі Скотт
ПродюсерРассел Кроу, Брайан Грейзер, Рідлі Скотт, Майкл Костіган, Майкл Елленберг, Райан Кевена, Ніколас Корда, Чарльз Дж.Д. Шліссел, Джеймс Уітакер
ОператорДжон Метісон
КомпозиторМарк Стрейтенфелд
ХудожникАртур Макс, Девід Оллдей, Том Стілл, Марк Суейн, Ремо Тоцці, Карен Уейкфілд, Алекс Камерон, Ентоні Керон-Деліон, Рей Чан, Марк Хоумс, Джон Кінг, Меттью Робінсон, Майк Стелліон, Дженті Йетс, Соня Клаус
Перм'єра в світі12 травня 2010
Бюджет$200 млн.
Кінозбори$322 084 673
Тривалість148 хв.

7 (3 голоси)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
Історія лучника армії Річарда Левове Серце, який бореться проти нормандських загарбників і стає легендарним героєм, відомим під ім'ям Робін Гуд.

Трейлери фільму «Робін Гуд»

Український дубляж

Російський дубляж

Ну можна разок глянути

Складно сьогодні знайти людину, яка б, будучи ще дитиною, не чула зворушливу історію про хороброго стрільця в Шервудських лісах, який був настільки чесний і справедливий, що грабував багатих, а віддавав награбоване бідним. І це не дивно, адже перші згадки про Робіна Гуда відносять ще до XIV століття. З придуманих, але вже багато століть підряд популярних, героїв конкуренцію Робіну може скласти лише Король Артур. Про нього також складена неймовірна кількість легенд і оповідей, але ніякого історичного прототипу цієї людини історикам так і не вдалося відшукати. І, звичайно ж, такого колоритного персонажа не могли обійти стороною представники найважливішого з мистецтв. Про пригоди Гуда писали п'єси, знімали фільми і серіали, малювали мультфільми і навіть аніме. І при цьому, як тільки Етан Рейфф і Сайрус Воріс виставили сценарій нового фільму про Робіна у вільний продаж, більшість голлівудських студій тут же стала в чергу, сподіваючись відітнути ласий (на їх погляд) шматочок. Повезло відомій Universal Pictures, яка, не довго думаючи, посадила в режисерське крісло людину, яка за свій чималий вік уже «собаку з'їла» на постановках історичних епосів, Рідлі Скотта (при цьому, кажуть, розглядалися такі варіанти як Брайан Сингер, Джон Тартелтауб і Сем Реймі, але мені дуже складно уявити їх постановниками подібної стрічки).

Перше слово, яке спадає на думку після фінальних титрів, — «нормально». Упевнений, Рідлі образився б, прочитавши таке, але факт залишається фактом. Оновлений «Робін Гуд» однаково складно і гудити, і хвалити. Гудити не повертається язик з однієї простої причини — картина зроблена на високопрофесійному рівні. Режисура, операторська робота, гра акторів, музичний супровід — усе це окремо не викликає ніяких нарікань. Ось тільки змішавшись воєдино, це блюдо залишається жахливо прісним. І навіть родзинки в ньому знайти не виходить, адже можна було додати оригінальності за допомогою колоритних другорядних персонажів, наприклад,таких, як братик Тук або Великий Джон. Але не вийшло. До самого кінця картини все виникає розмірено, правильно, якісно і… нудно. Озираючись назад, винити в цьому хочеться лише сценаристів, які всю цю історію затіяли. Але виявляється, що і вони тут ні при чому. Сам Рідлі признається, що в співавторстві з Брайаном Хелгелендом він практично нічого не залишив від першоджерела. Ось така виходить заплутана історія у пошуках «винних». Одне можна сказати точно, ні Кроу, ні Стронг, ні тим більше Бланшет особливої критики не заслужили, виконавши своє завдання на «відмінно». От такий ось досить багатообіцяючий для багатьох фільм потрапив у розряд «ну можна разок глянути». А шкода.

І ще хочу відкрити маленьку таємницю. Для мене єдиним фільмом про Робіна, який я можу переглядати нескінченну кількість раз, був і є «Робін Гуд: Чоловіки в трико». І тут вже можете гудити мій «примітивний» смак, але я залишуся при думці, що це один з кращих фільмів Мела Брукса, а сам маестро поставив мистецтво пародії на абсолютно новий рівень.

P.?S. А признайтеся чесно, чи багато хто з вас знав, що прізвисько Гуд означає зовсім не «хороший», як може показатися на перший погляд, а всього лише перекладається з англійської, як «капюшон» (Hood)?

Оцінка: 7 із 10