Рецензії фільму «Дракула»

Було б непогано, але Брем Стокер і поруч не стояв

Фільм «Дракула» був одним з найбільш очікуваних цієї осені, оскільки його трейлер постійно показували перед усіма гучними і не дуже новинками цього літа і, враховуючи, що в основу ліг геніальний твір Брема Стокера, жевріла надія побачити щось феєричне. До цього останньою якісної екранізацією був одноіменний фільм Френсіса Форда Копполи, але навіть він не зміг передати ту атмосферу, яка була в книзі. І яке було розчарування, коли, прийшовши в кіно, ми не побачили нічого близького до оригіналу. На мій погляд, ім'я Стокера в сценаристах навіть писати не слід було, тому що все, що було взято з книги, можна було запозичити у інших авторів.

Режисуру фільму здійснював невідомий мені Гарі Шор. Не розумію, як людині, яка до цього зняла лише одну короткометражку, довірили фільм зі стамільйонним бюджетом. Але помітно, що у виробництво було закладено все до останнього цента. Сцени бою добре опрацьовані й заворожують своєю динамічністю. Фільм виглядав би на одному диханні, не зважаючи на таку різну з Бремом Стокером історію, якби не одне «але»: зашкалює кількість «соплів» на екрані між Дракулою і його дружиною. Як показує практика і підтверджують сюжети більшості фільмів, саме жінки завжди всьому виною. Ті, хто дивився, напевне, розуміють, що Дракула хотів віддати свого сина на виховання султану, але його жіночка все зіпсувала своїм ниттям. Чим усе закінчилося — можна подивитися в кіно, не буду спойлерити.

Поговоримо про акторів, і насамперед про Люка Еванса, що грає самого Дракулу. Він був непоганий у цій ролі, але все ж віддає деякою вторинністю після «Хоббіта». Можна сказати, що й самі персонажі дуже схожі. Але на те він і актор, щоб грати тисячу ролей. Сара Гадоні, яка грає дружину Дракули Мірену, настільки жахлива і статична, що з гордістю могла б позмагатися з Крістен Стюарт у відомій франшизі. Її гра настільки жахлива, що навіть сильні пориви Еванса показати любов між їх персонажами перетворюють фільм у якійсь другосортний мексиканський серіал. Її грі неможливо повірити навіть тоді, коли у неї забирають дитину. До речі, про дитину. Цю роль зіграв ірландець Арт Паркінсон, знайомий багатьом по культовому серіалу «Гра Престолів». Його роль також не оригінальна, як і у Еванса, але, погодьтеся, якоїсь особливої ??гри в 12 років чекати і не доводиться. Хто мене дійсно вразив, так це Чарльз Денс. Первовампір в його виконанні вийшов настільки чудовим і лякаючим, що у мене були мурашки щоразу, коли він з'являвся на екрані. Варто визнати, що в Англії завжди була хороша акторська школа.

Ще хочеться відзначити саундтрек. Його написав Рамін Джаваді. Взагалі дивно, що в фільмі так багато від «Гри Престолів»: два актори на головних ролях, композитор. Можливо, творці хотіли перенести атмосферу серіалу у фільм, але з музикою вони точно не промахнулися. Саундтрек вражає, адже Рамін писав музику не тільки до популярного серіалу, а й до блокбастерів «Залізна людина» і «Битва Титанів». Сподіваюся, що скоро він отримає свій Оскар за кращий саундтрек, бо його вміння створювати атмосферу воістину вражає.

На завершення хочеться сказати, що «Дракула» — хороший фільм і його варто дивитися в кіно. А вже якщо ви любите зайвий романтизм і терпите перегравання, то тим більше. Адже хороших кіноісторій про Дракулу дуже мало, а це одна з них.

Оцінка: 6 із 10

Додавати рецензії можуть тільки зареєстровані користувачі