КомпозиторМайкл Джаккіно
ХудожникДжеймс Чінланд, Маріса Франц, Аарон Хей, Келвін Хаменні, Біллі Хантер, Наман Маршалл, Мелісса Брюнінг, Аманда Мосс Серіно
Перм'єра в світі26 червня 2014
Прем'єра в Україні17 липня 2014
Тривалість130 хв.

7 (1 голос)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
Чисельність генетично модифікованих мавп, очолюваних Цезарем, продовжує збільшуватися, але мавпам загрожують люди, яким вдалося вижити під час жахливої епідемії десятирічної давності. Спочатку між суперниками встановлюється крихкий мир, але він виявляється недовговічним. Мавпи і люди перебувають на межі війни, в ході якої стане зрозуміло, хто з них в майбутньому стане безроздільно правити планетою.

Трейлери фільму «Планета мавп: Революція»

Російський

Виявляється, у мавп такі ж емоції як і у нас

Мабуть, важко знайти ще одну голлівудську франшизу, яка піддалася б такій кількості екранізацій, як «Планета мавп». Уперше екранізований в далекому 1968-му році, за більш ніж сорок років однойменний роман француза П'єра Буля не тільки обріс чотирма сиквелами і невдалим ремейком, знятим у 2001-ому Тімом Бертоном, але навіть пережив перезапуск. У знятому три роки тому Рупертом Уайаттом «Повстанні планети мавп» мало що залишилося від оригінального роману. Та феноменальний успіх у глядацької аудиторії змусив продюсерів ризикнути зняти продовження.

При випробуванні на мавпах ліків проти хвороби Альцгеймера з лабораторії виривається смертельний вірус, охрещений «мавпячим грипом». Він знищив добру половину населення Сан-Франциско. Та ж половина, хто лишився живий, засновує колонію. Мавпи під проводом Цезаря тим часом живуть у лісах, що розростаються навколо покинутого міста. Коли люди вторгаються в невинну тишу мавпячого лісу зі спробою запустити занедбану електростанцію, крихке перемир'я між двома колоніями виявляється на межі зриву...

Віддавши «Повстання планети мавп» на відкуп Метту Рівзу, продюсери франшизи не помилилися: сиквел вийшов у рази динамічніший, видовищніший і масштабніший свого попередника. «Революція» стає таким собі оглядом досягнень кінематографа за останні десятиліття. Тепер немає потреби рядити акторів у смішні мавпячі костюми, адже всі образи мавп створені за допомогою CG-технологій, коли акторське обличчя домальовується до його персонажа, зберігаючи при цьому міміку і жестикуляцію. Тому й погляд Цезаря, знятий великими планами, такий осмислений. За допомогою тільки комп'ютерної графіки такого живого погляду не створити.

Однак плюсом творіння Рівза стає те, що, крім візуальних спецефектів, достатніх для збору значної каси, режисер дуже ретельно пропрацював і прописав мавпячі характери. Удавані спочатку жорстокими первісні відносини в таборі мавп, на ділі виявляються по-людськи тонкими і складними. Виявляється, мавпи відчувають ті ж емоції, що і ми, переживають за друзів і членів родини, зраджують близьких в спробі боротьби за владу. І тим людяніше виглядають брати наші менші на тлі безликого і озлобленого людського суспільства, зображеного у фільмі.

Метт Рівз, крім на рідкість видовищного і епічно-фантастичного блокбастера, змушує нас за цими батальними сценами і фантастичним сюжетом досхочу поміркувати про нашу спільну нетерпимість і безпричинну злобу до собі подібних. Це, в порівнянні з попередником, піднімає «Революцію» на якийсь новий рівень. З нетерпінням чекаємо фінальної третьої частини.

Оцінка: 7 із 10