ОператорНьютон Томас Сігел
Композитор
ХудожникДжон Мір, Вінсан Жінграс–Лібералі, Мішель Лаліберт, Фелікс Ларівьєр–Шаррон, Луіз Мінгенбах, Гордон Сім
Перм'єра в світі21 травня 2014
Прем'єра в Україні22 травня 2014
Бюджет$250 000 000

В майбутньому табір для інтернованих, де живуть мутанти, позбавлені волі. У теперішньому – безперервноме протистояння з Братством злих мутантів на чолі з Містик. В минулому – можливість запобігти пануванню Вартою, а значить, майбутню для мутантів ізоляцію. Завдяки своїм здібностям подорожувати в часі, Кітті Прайд, що живе в майбутньому, попереджає нинішніх мутантів про те, що їх чекає. Але цього недостатньо, адже з майбутнього в теперішнє з'явилися і сили зла.

Трейлери фільму «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього»

Ви коли-небудь хотіли змінити своє майбутнє?

Ви коли-небудь хотіли змінити своє майбутнє? Хотіли змінити свої власні вчинки? Будь це колосальні події, здатні позначитися на життях багатьох людей, або ж всього лише сказані колись слова? Одна справа — звичайне бажання, а інша — вимушений захід. Головне моральне питання картини «чи можна змінити своє майбутнє?» виявляється не тільки основною рушійною силою у відносинах героїв, а й відправною точкою сюжету.

Цей фільм справив на мене сильне враження, і це при тому, що я ніколи не була прихильником франшизи, завжди бачила у ній щось абсолютно переоцінене. Як би там не було, але, подивившись фільм, і всупереч думці більшості, я нітрохи не згідна з тим, що цю картину порівнюють з «Месниками». Швидше творці стрічки пішли шляхом «Нової Людини Павука» і майбутнього фільму «Бетмен проти Супермена», не бажаючи плодити однотипні продовження і зробивши крок до розширення всесвіту франшизи. Це розширення і дозволило об’єднати в картині всіх героїв, які колись виділялися у франшизі, і створити свого роду міст між попередньою трилогією та оновленням під керівництвом Меттью Вона.

Таким чином, цей фільм дійсно створює враження унікального симбіозу попередньої трилогії, яка так сподобалася багатьом, і оновленої франшизи, яка привнесла в неї багато чого абсолютно нового. Радує те, що Сінгер однаково гідно показав не тільки зруйнований світ майбутнього, а й світ минулого з не меншим динамізмом.

Видовищних сцен у картині виявилося не так багато, але спостерігати за всім цим було одне задоволення. Будь це розкішний пролог з жорстокою різаниною, вчиненою Правоохоронцями , або ж приголомшлива фінальна битва на галявині Білого Дому. Можна сказати одне: назвати фільм типовим поп-корнблокбастером вкрай складно. Сінгер примудрився перетворити проект в ідейний і діалоговий блокбастер, а вже потім — у щось інше.

Ось чому центром всієї картини є не тільки візуальні ефекти, а розкішно реалізовані стосунки між персонажами і їх усвідомлення того, якими вони були і якими вони в кінцевому рахунку стали. У цьому плані справді вражає суттєвий крок вперед у відносинах Чарльза та Еріка.

Одним з головних достоїнств картини є акторський склад. Фассбендер, як завжди, надзвичайно колоритний. Джекман шалено крутий. Лоуренс остаточно переплюнула попередню актрису, що грала образ Містик, а МакЕвой дозволяє поглянути на усталений образ з абсолютно несподіваного боку і дізнатися багато чого нового. Саме такий розкішний акторський квартет тягне більшою мірою фільм на собі.

Ветерани франшизи в особі Патріка Стюарта, Іена МакКеллена, Холлі Беррі, Шона Ешморі і багатьох інших примудряються виробити не менш сильне враження при тому, що на екрані їх мізерно мало. Стає дуже їх шкода в сценах, коли Правоохоронці легко і нещадно винищують улюблених персонажів. Це і підводить картину до воістину шикарного фіналу, який, як на мене, став би ідеальною точкою для франшизи. Адже темою всієї франшизи завжди була гострота відносин між людьми і мутантами. «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього» — це далеко не той сенсаційний шедевр, який нам обіцяли, але рідкісний приклад ідейного блокбастера з сильним сюжетом, а вже потім — відради для очей з великою кількістю видовищних візуальних ефектів та сцен.