Перм'єра в світі09 травня 2010
Прем'єра в Україні27 травня 2010
Бюджет$150 млн.
Кінозбори$335 139 676
Тривалість115 хв.

6 (2 голоси)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
Головний герой цієї екранізації культової комп'ютерної гри, юний принц Дастан завжди перемагав ворогів у бою, але втратив королівство із-за підступів підступного царедворця. Тепер Дастану належить викрасти з рук лиходіїв могутній магічний артефакт здатний повернути час назад і зробити свого власника володарем світу. Допомогти здолати ворогів Дастану допоможуть його блискучі навички володіння холодною зброєю, а також незвичайні здібності до акробатики і еквілібристики.

Трейлери фільму «Принц Персії : Піски часу»

Український дубляж

Російський дубляж

Красива казка

В основному, ми бачимо в кіно вигадані історії. Дуже рідко режисери знімають фільми на основі реальних подій, без ніяких вигаданих персонажів, без перебільшення людських можливостей та без фантастичних спецефектів. І, мабуть, правильно роблять. Адже цікавіше переглядати не сухий звіт про події, а красиву казку. Фільм «Принц Персії. Пісок часу», на мій погляд, і є взірцем хорошої красивої казки.

Одразу варто попередити, що фільм не вразить Вас оригінальним початком: добрий і справедливий король Шараман (Рональд Пікап) разом зі своєю «правою рукою» — рідним братом Нізамом (Бен Кінгслі) мудро править процвітаючою Персією. Одного разу на ринку він помічає сироту Дастана і за його доброту та сміливість бере в свою сім’ю до двох рідних синів.

Проходить п’ятнадцять років. Двоє королівських синів виростають амбіційними і гордими, а прийомний Дастан (Джейк Джилленхол) стає рідкісним зірвиголовою, вуличним бійцем, а по стінах стрибає так, що сучасні майстри паркуру позеленіли б від заздрощів. І до того ж він лишається таким же добрим, чесним, справедливим і наївним непослухом.

Історія про Пісок часу починається з нападу синів короля на прекрасне місто Аламут, яким править красуня-принцеса Таміна (Джемма Артертон). До речі, «Принц Персії» — один з небагатьох фільмів, де роль красуні грає справжня красуня. У захопленому місті Дастан знаходить кинджал, який, виявляється, є найбільшою цінністю Аламута. На банкеті, присвяченому захопленню міста, підступно вбивають короля Шарамана, і рідні сини, не довго думаючи, звинувачують у всьому Дастана і розпочинають на нього полювання. Він же, рятуючись, тікає від братів разом з прекрасною Таміною. З’ясовується, що знайдений кинджал — неймовірної сили чарівний артефакт. Саме через нього було захоплене місто і вбито короля. Якщо цей кинджал потрапить до рук нехорошої людини, то кінець світу не примусить себе довго чекати...

Мабуть, не варто далі описувати пригоди Дастана і Таміни, які вони пройшли, щоб знайти вбивцю короля і не допустити глобального знищення. Це треба тільки бачити. Яскравий екшн красивих бійок, фантастичних переслідувань і карколомних трюків на фоні прекрасної перської природи і самобутньої архітектури — напрочуд вражаюче видовище. До того ж, незважаючи на те, що всі події у фільмі обертаються навколо чарівного ножа, магія з чаклунством ніяк не стосується бійок. А хороший удар в зуби таки залишається вагомим аргументом. І це не може не радувати, бо особисто мені різноманітна чарівна бутафорія встигла набриднути.

Також варто згадати те, що, попри деяку пафосність головних героїв, не були забуті і їх слабкості та недоліки. Це дуже допомагає відволіктись від казкового сюжету. Усе-таки фільм не про вигаданий «пісок часу»... Якщо не спішити критикувати його за спецефекти, комп’ютерну графіку, неймовірність магічних речей, а хоча б трішки замислитись, то стає зрозуміло, про що він. Честь і сміливість, доброта і справедливість, кохання і вірність були, залишаються і завжди будуть набагато ціннішими за гроші і владу. А приклад Дасана, який залишився хорошою людиною, покращивши своє соціальне і матеріальне становище, зараз актуальний як ніколи.

«Принц Персії» — фільм, який хочеться подивитися ще раз. Рекомендую всім.

P.S. Актрису на головну роль запросили дійсно красиву, і «Принца Персії» я б радив подивитись навіть за те, що вона там є. Але один з найколоритніших і найцікавіших персонажів фільму — злісний неплатник податків і організатор страусячих перегонів Шейк Амар (Альфред Моліна). Він інколи «видає» такі «перли» афоризмів, які хочеться записати, щоб не забути :)