ОператорРоберт Річардсон
КомпозиторМарко Белтрамі
ХудожникНайджел Фелпс, Джон Білінгтон, Бен Коллінз, Джеймс Фостер, Алан Гілмор, Меттью Грей, Майес С. Рубео, Дженніфер Уільямс
Перм'єра в світі20 червня 2013
Прем'єра в Україні20 червня 2013

8 (4 голоси)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
Напад живих мерців – не жарт і не казка. Зомбі відразу стали реальністю – і реальність ця загрожує загибеллю всьому людству. Гниючі, напіврозкладені, вони практично невразливі – зате найдрібніше поранення, нанесене ними живій людині, загрожує перетворити його на зомбі. Армія живих мерців захоплює країну за країною, континент за континентом. Гинуть, намагаючись запобігти прийдешньому Апокаліпсису, тисячі військових Росії, Європи, Азії та США. Земля – на краю катастрофи. І зовсім невідомо, як боротися з противником, який вже мертвий...

Трейлери фільму «Всесвітня Війна Z»

Зомбі атакують. Але тепер масштабніше!

У наш час ідея зомбі-апокаліпсису досить модна. Ринок, можна сказати, переповнений книгами, фільмами, іграми на цю тему. У всьому цьому легко загубитися. Але саме ця картина запам'ятовується, бо має власний почерк. Режисер Марк Форстер сказав: «Це буде не звичний хоррор з мерцями, це буде фільм-катастрофа». Тобто розігрується сюжет не про долю певної купки людей, а про долю всього людства. Цілком свіжо, чи не так?

Джеррі Лейн — звичайний американський чоловік середніх років. У нього дружина і дві доньки, яких він дуже любить. У Джеррі загадкове минуле: відомо, що він працював в ООН і побував у багатьох гарячих точках, але чим він там займався — невідомо. Тепер він цілком і повністю в сім’ї. Доки не настав момент Z. Світ охоплений пандемією невідомого вірусу, який за 12 секунд перетворює людину на агресивну тварину. Світ валиться на очах, армії мерців стирають на своєму шляху все живе. Джеррі ледве зумів врятувати свою сім'ю, але тепер йому треба врятувати весь світ: визначити походження вірусу і придумати, як його перемогти. Для цього йому доведеться об'їздити півсвіту.

Погодьтеся, сценарій цілком звичайний. Але яке виконання! З самого початку нам показують нарізку з новинних блоків, які натякають, що з природою відбувається щось не те, і це вже лякає. Далі більше: екшен починається практично відразу! Нічого зайвого, тільки зомбі, тільки хардкор. Ну а герой Бреда Пітта — цілком звичайний хлопець. Так, він може зберігати тверезу голову в екстремальних ситуаціях, так, розбирається в багатьох галузях. Але він не перекачаний командос з М249 наперевіс, він не трощить зомбі за допомогою східних єдиноборств і чудес акробатики, як це робить героїня «Обителі зла». Він звичайна людина зі специфічним життєвим досвідом, який допомагає йому в надзвичайних ситуаціях.

Епічних сцен із зомбі менше, ніж хотілося б, але ті, які є, лякають своєю реалістичністю. Особливо сцена, коли армія мерців штурмує ізраїльські стіни. Це вже не повільні «ходячі мерці», це справжні вбивці, блискавичні й агресивні. І, звичайно ж, цікава розв'язка.

Відмінний мікс з декількох жанрів (детектив, трилер, жахи, бойовик) залишає дуже приємні враження. Один з кращих зомбі-трилерів останніх років. Рекомендую до перегляду як любителям жанру, так і просто поціновувачам гарного кіно.