Всі іменинники

Відв'язні канікули

Spring Breakers

Рік2012
Жанрдрама, комедія, кримінал
РежисерХармоні Корін
ПродюсерЧарльз Антоніоз, Девід Зандер, Джордан Гертнер, Кріс Хенлі, Джейн Хольцер, Вінс Джоліветт, Сьюзен Кірр, Майлз Леві, Скотт Пірс, Стелла Шнебел, Фернандо Сулічін, Уікс Уолкер, Ейша Уолш, Майк Вебер, Агнес Б., Вікрам Чатвал, Кріс Контогуріс, Меган Еллісон, Тед Філд, Джонатан Фонг
ОператорБенуа Дебі
КомпозиторКліфф Мартінес, Скріллекс
ХудожникЕлліотт Хостеттер, Альмітра Корі, Хайді Бівенс, Адам Уілліс
Перм'єра в світі05 вересня 2012
Прем'єра в Україні16 травня 2013
Тривалість92 хв.

Чотири учениці коледжу були кращими подругами, починаючи з шкільної лави. Тепер вони живуть в нудному гуртожитку і жадають пригод. Попереду весняні канікули, і дуже хочеться провести їх весело і незабутньо. Дівчатка вирішують заробити грошей, щоб вистачило відірватися по повній.

Правда, спосіб заробітку грошей героїні вибирають не зовсім звичайний. Доля зводить їх з одним дуже сумнівним типом, торговцем наркотиками і зброєю, і це знайомство обіцяє надати їм масу гострих відчуттів, на які вони вже не могли і сподіватися. Як далеко здатні зайти дівчата, щоб отримати канікули, які, вже будьте упевнені, вони ніколи не забудуть?

Трейлери фільму «Відв'язні канікули»

Англійський, оригінал

Легке життя без відповідальності? Хто ж не хоче?

Картина незалежного режисера Хармоні Коріна проливає світло на давно обіграну тему морального розшарування американської молоді. Стереотип про жагу легкого життя, без відповідальності, з сексом і алкоголем, наполегливо вбивався в голови глядачів завдяки численним комедіям. Здавалося б, що ще можна додати до тих кінокартин, що накопичились за багато років? Залишається лише красиво все піднести, бажано зухвало і провокаційно. Що й зробив Корін, закривши очі на цензуру і розфарбувавши не в кращому світлі Джеймса Франко і бувалих диснеївських принцес.

Якщо Ви думали, що бачили моральне дно «безтурботної» американської молоді, то Корін пропонує копнути глибше, туди, де зовсім непроглядно і, здається, безнадійно. Струнким і цільним авторським баченням постановник демонструє порочні захоплення студентів, що розважаються: секс, випивку, наркотики і зброю. Моральних устоїв у цьому середовищі не існує в принципі. Однак у своїй картині режисер чітко показує, що «Відв'язні канікули» — це не спокуса, якій піддалися добропорядні школярки. Джерело розкладання бере свій початок в ідеології самих дівчат, чиї цінності обмежені бажанням зайвий раз попиячити. Втіливши свої плани в життя, дівчата волею випадку зустрічаються з Елієн, місцевим торговцем наркотиками. Він наполегливо торочить, що живе своїм втіленої «американської мрії» про легке життя. І в той момент, коли героїні, здавалося б, знайшли свою «споріднену душу», настає час вибору: «просікти» ситуацію відразу і піти «по-хорошому» або пройти все значно складнішим шляхом. Корін не побоявся довести свою розповідь до крайності, відкрито продемонструвавши те, що зазвичай мається на увазі, але залишається для уяви глядача. Основи всієї візуалізації націлені на створення відчуття присутності. Однак часті крупні плани, що розпалюють атмосферу, або уповільнена зйомка, приправлена ??химерними ефектами, додають картині своєрідного звучання. Відчуття все ж залишаються двоякі, бо намагаєшся розібратися: чи то це повний фарс, чи то необхідна для завершення стилю відвертість. У всякому разі, і те, і інше з надлишком виконує завдання залучити глядача до екрану, щоб до кінця упевнитися, що ніхто не захоче повторити побачене. Режисерське бачення вийшло витриманим і пов'язаним з історією. Ідея прозора, як кришталь: безтурботне життя — поняття вкрай недовговічне, а ті, хто, розлучившись з логікою і раціональністю, наполегливо за нею женуться, закінчують сумно.

Інший плюс картини — вражаюча акторська гра. Складно уявити, що фільм такої текстури міг дати досить простору для втілення поставлених образів, які зазвичай у таких випадках зливаються з декораціями. Однак і Селена Гомес, яку, здається, все життя буде переслідувати визначення «диснеївська принцеса», непогано виглядала в образі віруючої дівчини з промовистим ім'ям Фейт; і Ванесса Хадженс, і Ешлі Бенсон, і дружина постановника Рейчел Корін виглядали досить переконливо й органічно. Джеймс Франко ж зіграв відмінно, показавши неймовірно відразливу людину.

Хармоні Корін торкнувся у своїй новій картині теми давно обіграної, але все ж зберігає певну актуальність, і зробив це відмінно. Картина, яка спочатку не претендувала на звання шедевру, з надлишком вичавлює весь свій потенціал, відповідаючи на невисокі глядацькі очікування. Зухвала відвертість, розмиті рамки, навіть прослизаючі пафос і утрирування забезпечили своєрідну атмосферу, а органічні образи красиво довершили картину.