КомпозиторНатан Джонсон
ХудожникЕд Верро, Джеймс А. Жерарден, Шерен Девіс
Перм'єра в світі06 вересня 2012
Прем'єра в Україні20 вересня 2012
Тривалість118 хв.

8.2 (5 голосів)(Оцінити фільм можуть тільки зареєстровані юзери)
У недалекому майбутньому, де сталі можливі подорожі в часі, деяка корпорація прибирає небажаних людей, відправляючи їх в минуле в пластикових пакетах. Завдання приймаючої сторони - всадити жертві кулю в голову, стерши тим самим нещасного з історії. Все йде гладко до тих пір, поки головний герой не розпаковує черговий пакет, виявляючи в ньому... самого себе з майбутнього.

Трейлери фільму «Петля часу»

Російський, закадровий переклад

Два Джо в одній петлі

«Петля часу» — та сама картина, на яку варто звернути увагу. Хоч у ряд шедеврів вона не стає, але безумовно залишає після себе слід і змушує задуматися. Фільм розпалює жанр наукової фантастики зсередини, підігріваючи його досить гострою драмою. Для сценариста і режисера Райана Джонсона ця картина є гідним продовженням його невеликої фільмографії.

Такий прийом, як подорож у часі, застосовувався у світовому кіно неодноразово. Правда, більшість режисерів використовують стандартні кліше і не витрачають багато часу на вивчення парадоксів. У випадку з «Петлею часу» це не так. У інтерпретації Джонсона є теж дещо, що здається нам таким, що ми це вже бачили. Досить згадати «часову петлю» в «Термінаторі» — Джон Коннор посилає в минуле Кайла Різа, щоб захистити його матір від кіборга...

Не щадить глядачів і Джонсон, даючи теж справжнє підживлення для розуму. Ми бачимо світ майбутнього 2044, який перетинається з ще більш віддаленим майбутнім 2074?ого — звідки до нас могутня мафія поставляє неугодних їм людей і де в сьогоденні їх кінчають найманці, які живуть у своє задоволення, на відміну від усього іншого населення, яке ледве зводить кінці з кінцями. Так як робота була незаконною, то дуже скоро найманці повинні були вбивати самих себе в більш старшому віці, отримати в нагороду золоті злитки і жити, ні в чому собі не відмовляючи ще 30 років, поки за ними не прийдуть і не відправлять у минуле, де їх знову будуть чекати більш молоді вони… І так знову і знову крутиться часова петля, в якій немає кінця…

Історія подана з точки зору молодого хлопця Джо, кращого з убивць. Одного разу він робить помилку, прикриваючи свого друга, який не став убивати себе більш старшого з майбутнього. Пан Айб вирішує розірвати з ним контракт і посилає його більш старшого в минуле, на смерть від його ж руки. Старий Джо тікає, у молодого починаються проблеми, він розуміє, що його можуть убити і в сьогоденні, якщо він не виправить свою помилку. Якщо вб’ють молодого, то загине і старий Джо, зникне з історії. У той же час молодий Джо цілком міг убити старого, а старий Джо був позбавлений можливості вбити молодого. Будучи по суті однією особистістю, старий і молодий Джо при зіткненні утворюють таку гримучу суміш, що ламають всі стереотипи. Думаєте, вони будуть діяти спільно проти мафії майбутнього? Як би не так. Іноді навіть важко віриться, що це одна і та ж людина — настільки по-різному поводяться обидва в тій чи іншій ситуації.

Після перегляду картини, цілком імовірно, може виникнути багато тем для обговорення. Історія хоч і не має таких різких вигинів і поворотів, але точно не є передбачуваною. Для глядача підготовлено кілька справжніх і шокуючих сюрпризів, які в свою чергу дуже вдало виглядають в контексті оповіді, а не кинуті просто так, щоб викликати шквал емоцій.

Зброя майбутнього, правда, не дуже вразила. Є мушкети, якими користуються найманці, які б’ють сильною картеччю, але з відстані не більше п’яти метрів, легкі автомати, що нагадують УЗД, і револьвери з дуже довгим стволом і дуже потужною віддачею. Зброярі при перегляді фільму будуть вкрай розчаровані.

Підсумок. Картина не дозволяє загрузнути в дрібницях і деталях. Вона пропонує добре опрацьованих персонажів, багато дії і питань, які одержують відповідь поступово, супроводжуючись кривавим хаосом, помилковою двозначністю і фіналом, який не розчаровує. Це інтелектуальна і емоційно сильна історія, яка повністю занурює глядача у свій світ.

Оцінка: 7 із 10